[...] ciała? Temperatura ciała jest regulowana przez znajdujący się w mózgu ośrodek termoregulacji. Normalnie temperatura jest najniższa około trzeciej rano, nadal raczej niska, gdy wstajemy, wzrasta do 37 stopni między godziną 18 a 22.U niemowląt i dzieci małych jest z reguły wyższa niż u dorosłych i wykazuje nieco większe wahania w ciągu [...]
[...] (36.19°C i 36.41°C). Jeżeli pominiesz badania krwi i po prostu zaczniesz połykanie tabletek Cytomelu, nigdy nie dowiesz się, dlaczego twoja temperatura ciała była niska na samym początku. Jeżeli bierzesz syntetyczny lek T3 i używasz tylko termometru za przewodnika, możesz przedawkować i stłumić produkcję TSH. Od momentu stłumienia, [...]
15. Czekolada poprawia sprawność umysłową Zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada mogą poprawiać sprawność mózgu - wskazują najnowsze badania amerykańskie. "Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina" - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w [...]
[...] porcji węglowodanów. Węglowodany regulują gospodarkę wodno-elektrolitową oraz energetyczną organizmu obarczonego wysiłkiem. Ponadto ogólna kaloryczność Isostaru jest niska (ok. dwukrotnie niższa od soku owocowego). Taka dawka kalorii pozwala sportowcowi podtrzymać stały poziom uenergetycznienia podczas wysiłku, natomiast nie stwarza [...]
[...] Na początku, zanim przeszedł do kulturystyki, trenował podnoszenie ciężarów. Rozpoczął treningi w wieku 16 lat w prowizorycznej siłowni w piwnicy, w której zimą panowała tak niska temperatura, że ręce przymarzały mu do sztangi. Nie stać go było na trenowanie w klubie sportowym. Miał wtedy 180 cm wzrostu i ważył zaledwie 60 kg. Młody Arnold [...]
[...] Na początku, zanim przeszedł do kulturystyki, trenował podnoszenie ciężarów. Rozpoczął treningi w wieku 16 lat w prowizorycznej siłowni w piwnicy, w której zimą panowała tak niska temperatura, że ręce przymarzały mu do sztangi. Nie stać go było na trenowanie w klubie sportowym. Miał wtedy 180 cm wzrostu i ważył zaledwie 60 kg. Młody Arnold [...]
[...] jest wzbogacenie weń paszy dla bydła. Wymieniony produkt w żadnym wypadku nie nadaje się do stosowania jako suplement uzupełniający dla sportowców ze względu na zbyt niska zawartość białka ( do 15%) a zbyt wysoką zawartość laktozy oraz soli mineralnych. Oczywiście można spotkać dystrybutorów pragnących proszek serwatkowy sprzedawać jako [...]
[...] jest wzbogacenie weń paszy dla bydła. Wymieniony produkt w żadnym wypadku nie nadaje się do stosowania jako suplement uzupełniający dla sportowców ze względu na zbyt niska zawartość białka ( do 15%) a zbyt wysoką zawartość laktozy oraz soli mineralnych. Oczywiście można spotkać dystrybutorów pragnących proszek serwatkowy sprzedawać jako [...]
Światłolecznictwo jest działem fizykoterapii, w którym wykorzystuje się promieniowanie podczerwone, widzialne oraz nadfioletowe. Do światłolecznictwa zalicza się również wykorzystanie w celach leczniczych promieniowania słonecznego, czyli helioterapię. Światłolecznictwo jest ważne dla życia człowieka: pobudza naturalne procesy regeneracyjne, [...]
NAPISANIE TEGO ARTYKULU MA ZA ZADANIE JEDYNIE PRZYBLIZENIE CZYTELNIKOWI PROBLEMU JAKIM JEST ZARZYWANIE SRODKOW DOPINGUJACYCH, W ZADNYM WYPADKU NIE NALERZY POWIELAC SCHEMATOW ZACHOWAN JAKIE W TYM ART. ZOSTALY PRZEDSTAWIONE GDYZ SA ONE NIEZGODNE Z PRAWEM I NORMAMI ETYCZNYMI B. NARKOTYKI Są to środki które jako [...]
Makroskładniki prawie ok, bo zwiększyłbym lekko tłuszcze a zmniejszył węglowodany, coś na wzór diety zone, czyli wszystkich makroskładników energetycznie po 1/3. Żeby cokolwiek w ciele ujędrnić to niestety trzeba zacząć wykonywać ćwiczenia, najlepiej siłowe. Zdaję sobie sprawę, że "starszą" osobę ciężko przekonać do tego typu wysiłku, [...]
Makroskładniki prawie ok, bo zwiększyłbym lekko tłuszcze a zmniejszył węglowodany, coś na wzór diety zone, czyli wszystkich makroskładników energetycznie po 1/3. Dieta zone zakłada: 40% ww, i po 30% z białka i tłuszczy. Przy zapotrzebowaniu 1555kcal, mogłoby to wyglądać tak: Białko - 84g (1,4g/kg - ok. 30%) Tłuszcze - 84g (1,4g/kg - ok. 30%) Węgle [...]
[...] oddzielone tylko jednym wiązaniem pojedynczym, a nie tak jak w „normalnym" kwasie linolowym lub linolenowym kilkoma wiązaniami pojedynczymi. Cena CLA nie jest niska, wynika to z faktu użycia najnowocześniejszych technologii do jego produkcji. Mechanizm działania CLA nie został jednak do końca wyjaśniony. Podczas [...]
[...] większą masą ciała niż osoby preferujące domową konsumpcję a także jedzenie poza miejscem zamieszkania zwiększa zawartość tłuszczu w konsumowanej diecie. Obecnie oferowana oferta żywności dostępnej do konsumpcji poza domem charakteryzuje się dużą wielkością oferowanych porcji, do której zakupu zachęcają niezliczone ilości reklam i niska cena.
[...] drogą kropelkową w czasie kichania lub kaszlu. Niektórzy uważają, że do przeziębienia dochodzi po przechłodzeniu, np. przy przemoczeniu nóg lub w przeciągach, ale sama niska temperatura nie wywołuje choroby. Przeziębienie, czyli ostry nieżyt nosa i gardła, atakuje najczęściej osoby zmęczone, nieradzące sobie ze stresem, ze zmianami [...]
***** KURACJA ANTYPRZEZIĘBIENIOWA ***** Coraz krótsze dni i długie zimne wieczory to nieuchronne symptomy nadchodzącej jesieni i zimy. W tym okresie zaczynamy szczególnie dotkliwie odczuwać zmieniające się warunki pogodowe. Mroźna aura wpływa wyraźnie na pogorszenie samopoczucia oraz kondycji psychoruchowej. Tymczasem zima [...]
[...] wiecej hormonow?czy wtedy szybciej palimy tłuszcz przy duzym spozyciu bialka?,bo zauwazylem ze w czasie choroby np przeziebienie mam lepsza rzezbe,,i np czy u ludzi z niska temperatura np ponizej 36,6 tarczyca wytwarza nie j chormonow i metabolizm jest tym mniejszy? jaja jest zatem optymalna predkosc metabolilzmu ?ktory to mozna sterowac [...]
Część I "Wpływ wysiłku fizycznego na odporność organizmu ludzkiego" Nie ulega wątpliwości, że każda forma aktywności fizycznej wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. A takie stwierdzenie starają się potwierdzać badania naukowe prowadzone od co najmniej trzech dekad. Regularne uprawianie sportu ma zbawienny wpływ na cały organizm [...]
[...] smażenia zmiany oksydatywne są dopiero co zapoczątkowane, -raz użyty tłuszcz wylewać, -nie dopuścić do przypalania, -zadbać o odpowiednią temperaturę użytego tłuszczu (zbyt niska tempertaura powoduje wsiąkanie tłuszczu, natomiast zbyt wysoka tworzenie się toksycznych związkow), -zadbać o odpowiedni rodzaj tłuszczu. Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu [...]